Nieuws


02/02/2019

START LESBLOK 4 MET MOGELIJKHEID TOT INSCHRIJVING OP 25 EN 26 MAART 2019

Heb je de inschrijvingsdagen eind september/begin oktober gemist of wil je nog bijschrijven voor een extra cursus?
In de laatste week van maart start het Kunsthistorisch Instituut met lesblok 4 met twee nieuwe cursussen:

- Kunst 1900-1950 op maandag 25 maart

Hierbij alvast een voorproefje vanwege de docent Anne De Neys:

Hartelijk welkom in de cursus KUNST 1900-1950!
In deze cursus ligt de focus bij het modernisme van de revolutionaire jaren met experimenten zoals expressionisme, kubisme en fauvisme en de eerste golf van abstracte kunst tot radicale expressie van Cobra en action painting. Rond 1900 valt het criterium van waarneming/nabootsing weg en dat wordt dé motor van vernieuwing. In de plaats komt het persoonlijk avontuur van de kunstenaar, zijn subjectiviteit en zoektocht staan centraal. Interessant is de groeiende kloof tussen het uitzendingsniveau van de kunstwerken en het ontvangstniveau van de kijker. De ruis, die intrigeert en ergert, neemt toe. Zoals Marcel Duchamp het raak verwoordt: "Art may be bad, good, or indifferent, but, whatever adjective is used, we must call it art, and bad art is still art, in the same way as a bad emotion is still an emotion".

- Bouwkunst Europa: moderne en hedendaagse tijden (docent: Stefan de Clippele) op dinsdag 26 maart

Na een korte introductie over het wezen van de architectuur en “bouwen” start de cursus in de 15e-16e eeuw bij de vernieuwingen van de renaissance in Italië en het ontstaan van de barok in Rome in de 17e eeuw. Daarna wordt de verspreiding besproken in Frankrijk (classicisme), Engeland en Duitsland. De achttiende-eeuwse architectuur van de Verlichting wordt aangegeven aan de hand van het rococo in Duitsland en Oostenrijk en het neoclassicisme in Frankrijk. In de late 19e eeuw ontstaat de eigenlijke “moderne” architectuur dankzij de nieuwe technische mogelijkheden en vindt haar eerste hoogtepunt rond de eeuwwisseling in de Art Nouveau, de Jugendstil en de Wiener Sezession. Vernieuwingen leiden tot Bauhaus en Nieuwe Zakelijkheid, en uiteindelijk tot het functionalistisch modernisme van de 60-er jaren.
Tot slot worden enkele hedendaagse gebouwen besproken.

PRAKTISCH

Er wordt op de avonden van 25 en 26 maart ingeschreven van 17.45 tot 18 uur in het leslokaal op Campus Van Celst. De lessen zelf gaan door van 18 tot 20 uur.

Opgelet: het leslokaal is enkel toegankelijk via de zij-ingang van Van Celst aan het Frans Halsplein (poortje naast café - bellen bij KHI).